Behöver du renovera fasaden på ditt hus? Det är en bra idé att göra detta innan vintern kommer med sin nederbörd och kyla. Om inte annat är det viktigt att kontrollera i vilket skick fasad och yttertak är i, innan det blir för sent att göra det när det har kommit mycket snö. Att fasaden och ytter- liksom innertaket är robust och tät är viktigt för att resten av huset ska fortsätta vara intakt och inte skadas. Särskilt när det kommer till tak som dagligen utsätts för väder och vind och en hel del nederbörd, är risken stor att det kommer in regn eller snö – så pass vanligt att flera försäkringsbolag vägrar att ersätta sådana skador. Det gäller som vanligt att alltid läsa det finstilta, även i hemförsäkringsavtalet.
Renovera tak eller varför inte lägga nytt?
Är det dags att renovera taket? Är det mer än 50 år sedan något gjordes åt ditt tak är det hög tid att göra det nu.
1. Kontrollera taket och leta efter eventuella skador – här bör du kontrollera spruckna tegelpannor och betongpannor, skador på papptak och andra tak.
2. Kom ihåg säkerhetssele och säkerhetslina – fast alltid en säkerhetssele i en säkerhetslina uppe på taket innan du rör dig på taket.
3. Ta kontakt med en takläggare och fråga om offert och referenser – googla till exempel "takläggare Bromma" om du behöver en takläggare där, annars skriver du in en annan ort.
4. Beräkna kostnader och byggmaterialet – 30 procent av arbetskostnaden kan du dra av med Rot-avdraget. Byggmaterialet måste du bekosta själv.
5. Anlita takläggare – ta den som är bäst. Läs omdömessajter, som till exempel reco.se eller någon annan sådan.
Behöver du även se över fasaden?
Om man börjar att renovera en sak är et lätt att fortsätta med nästa. Gör man om taket kanske man inser att resten av huset behöver få en ny fasad, och kanske fönster behöver renoveras och tätas? Samma hantverksföretag kan faktiskt renovera såväl fasad som tak i Bromma. antingen brukar man ha träpanel som fasad, eller tegelpannor, puts eller något annat material med fasadplattor. Ofta kan man behöva tilläggsisolera ytterväggar för att få en riktigt fin fasad.
Bygg med naturmaterial
Varför inte bygga huset med naturligt byggmaterial? Då vet man att det inte är några farliga kemikalier inblandade som kan ge problem senare. Naturmaterial såsom mineralull, trä eller träflisor och sågspån är alla material som brukar användas för att isolera hus.
Andra inlägg
- Torrsugning och dess användningsområden
- Lastväxlarflak och deras betydelse inom transportindustrin
- Arkitekt i Stockholm med nytänkande design
- Säkra grunden i Uppsala genom dränering
- Lyckad badrumsrenovering i Solna
- Byggföretag i Örebro för alla typer av byggprojekt
- Inredning från ett svunnet sekelskifte
- Solskydd för olika behov i Stockholm
- Solfilm och Göteborgs gnistrande dagar
- Asbestsanering i Västerås – en nödvändig miljöåtgärd