Tittar man på statistiken på anmälda bostadsinbrott i Stockholm, som av tradition upplevs som den stad som har den högsta andelen inbrott, i bostäder, står Stockholm ut, även om den generella statistiken för inbrott har legat på ganska samma nivå sedan 2006; kring 1 procent, med en ökning till 1,2 procent 2016. Där har Stockholm ökat andelen inbrott med 24 procent i fjol – jämfört med 2016. I hela länet är ökningen 25 procent. Går vi tillbaka till jämförelsen med resten av landet anmäldes 22. 600 bostadsinbrott; en ökning med 3 procent jämfört med året innan.
Även om 1,2 procent inbrott som skedde under 2017, låter som en låg siffra, handlar det ändå om 51.000 hushåll i Sverige som råkade ut för bostadsinbrott. Då ska man tänka att bostadsinbrott är ett av de brott som är otroligt integritetskränkande och kan ge men för dem som råkar ut för det; att någon oinbjuden rotar runt bland ens saker och stjäl saker av en. Även om de materiella tingen kan ersättas, är det många av dem som kan ha affektionsvärde för dem som blir drabbade av stölderna. Det handlar inte alla gånger om de materiella tingen, det är en kränkning oavsett. Det vill ingen vara med om, därför bör man alltid se över den egna bostaden och ta reda på hur man på ett bättre sätt kan skydda den mot inbrott och skadegörelse.
Fönster
De flesta inbrott sker oftast via fönster. Det är sällan som tjuvarna får upp hela dörrar. Ett fönster kan man lätt spräcka och snabbt få in en hand och få upp hela fönstret. Därför bör man se över bostadens svagaste punkt; fönstret. De flesta tjuvar vill också ta sig in så ostärt de bara kan och inte bli avbrutna, vilket gör att har man en villa, med en insynsskyddad trädgård vill tjuvarna helst ta sig in därifrån och arbeta så ostört de bara kan och sedan försvinna. De som har blivit bestulna har ofta sett att tjuvarna antingen fått upp fönstret på baksidan av huset, eller ännu värre altandörren på baksidan av huset. Det som många värdesätter; att ha skydd för insyn har varit tjuvarnas bästa ställen att arbeta ostört.
Garage
Om man kan ta sig in i huset via garaget blir garaget ofta det som blir mest utsatt för inbrott. Många garageportar är alltför lätta att ta sig in genom. Ibland räcker det att bara vicka på en garageport för att rucka på den och ta sig in under en smal springa. Har man sedan tagit sig in i garaget, kan tjuvarna räkna med att arbeta relativt i fred med att ta sig in genom dörren in till huset.
Dörrar
Ju mer insynsskyddad dörren in till huset är, desto lättare och längre tid har tjuvarna på sig att ta sig in via den. Främst altandörrar är utsatta dörrar, även balkongdörrar. Det kan gå väldigt snabbt för en van inbrottstjuv att med en kofot, eller på annat sätt få upp låset och ta sig in den vägen. Har tjuven lyckats ta sig in genom dörren utan yttre påverkan, kan den räkna med att även då arbeta relativt ostört.
Så skyddar du dig
Så vad kan man göra då? På vilket sätt kan man se till att slippa inbrottstjuvar? Det finns galler, som inte känns som fängelser som försvårar för tjuvarna, liksom gallerdörrar. Förutom larm så snart en tjuv bryter sig in, kan man även larma fönster och dörrar, sätta upp avskräckande kameror som styrs från din egen mobil.
Andra inlägg
- Torrsugning och dess användningsområden
- Lastväxlarflak och deras betydelse inom transportindustrin
- Arkitekt i Stockholm med nytänkande design
- Säkra grunden i Uppsala genom dränering
- Lyckad badrumsrenovering i Solna
- Byggföretag i Örebro för alla typer av byggprojekt
- Inredning från ett svunnet sekelskifte
- Solskydd för olika behov i Stockholm
- Solfilm och Göteborgs gnistrande dagar
- Asbestsanering i Västerås – en nödvändig miljöåtgärd